26.02.15

Meie kandi murekohad

Oma valimiskampaania alguses saatsin laiali otseposti, kus muuhulgas küsisin ka tagasisidet selle kohta, mis inimestel muret teeb, millised on meie elu kitsaskohad. Tänaseks olen osalenud kümnetel kohtumistel, sealhulgas tugeva kogukondadega Harjumaa erinevates piirkondades nagu Kehra, Anija, Alavere, Aegviidu, Kuusalu, Kolgaküla, Laulasmaa.  Olen teinud koostööd Tallinna ja Harjumaa Lasterikaste perede Liiduga, MTÜ Kehra Raudteejaam, Aegviidu Jaam Anno 1870 MTÜ-ga, Kaitseliidu Kose malevkonnaga ja paljude-paljude teistega.
 
Laias laastus võin kohe öelda, et erilisi üllatusi ei olnud. Põhimõtteliselt olid samad teemad ka minu südamel juba enne valimisi ning olen lubanud oma kampaanias ka nende eest seista - meie lapsed. meie kogukond - meie tulevik.
 
Kindlus homse päeva ees!
 
Põhiline mure on mõistagi sissetulek – tervelt 39% vastustest käsitlesid just seda teemat. Oli siis tegu vähemalt 800-eurose miinimumpalga, suurema pensioni või uute töökohtade loomisega. Ühe asjana, mis varem ehk kahe silma vahele jäi, mainiti ka lesepensionit. Tegelikult on see vägagi oluline teema, mis tänavuses valimiskampaanias on pea kõigil kahe silma vahele jäänud, sest peale partneri lahkumist võib üksikuks jäänud pensionäri elustandard langeda drastiliselt. Igatahes on see teema, millele tuleb edaspidi suurt tähelepanu pöörata.
 
Pere ja lapsed
 
Kohe peale sissetulekuid oli vastajate „murelapseks“  lapsed, keda oma vastustes mainis 35% vastanutest. Lisaks erinevatele lastetoetustele nagu tasuta toit lasteaias ja koolis, üksikvanema toetamine ning lasteaiakohad oli väga oluline ka perekond, lapse kasvukeskkond. Sealhulgas ka see, et last kasvataks mõlemad vanemad, et üks vanematest ei peaks käima perele elatist teenimas kodust kaugel. Tuleb tunnistada, et oli ka mitmeid toetusavaldusi traditsioonilisele perekonnale. Facebookis läbi viidud minibussi kampaania, mis tõi üllatavalt suure tagasiside,  tõstatas ühe olulise teema, millega tuleb kindlasti lähiajal tegeleda kõigil tasanditel. Eesti suurperede igapäevased liikumisvõimalused on väga piiratud. Sellele tuleb leida lahendus, et lasterohkus peres ei oleks piiranguks laste kasvatamisel avatud silmaringiga kodanikeks.
 
Tugev kogukond, hea elukeskkonna alus
 
Veidi vähem kui kolmandiku (26%) tagasiside sisuks oli kogukond, maaelu aktiviseerimine, infrastuktuuri parandamine sh tasuta lokaalne transport, postkontorite säilitamine, kohaliku ja riigi tasemel bürokraatia vähendamine – kõik igati asjalikud ja põhjendatud soovid ning vajadused. Muuhulgas avaldati ka protesti juba hästi funktsioneerivate valdade liitmise vastu, mis on inimlikult igati mõistetav ning oma koduvalla patriotismi tuleb igati tervitada, sealt algab ka kodutunne.
Loodan, et valijad mind piisavalt usaldavad, et ma saaksin kõik need ülaltoodud probleemid Riigikogus esile tõsta ning aidata neile asjakohaseid ja töötavaid lahendusi leida nii riiklikul kui ka piirkondlikul tasandil. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Sinu arvamus on mulle oluline!