27.01.15

Kas karistada süüdlaste asemel ohvreid?

On rõõmustav, et vahetult enne märtsikuiseid valimisi tulevad meile valiku tegemisel lisaks valijakompassile ja sadadele lehekülgedele programmdokumentidele appi ka inimesed otse Riigikogu komisjonidest ja kõnepuldist.

Dr Vassiljevi eilne avaldus Sotsiaalkomisjoni avalikul istungil üksikvanema „probleemi“ lahendamisel on vägagi innovaatiline. Esmalt saadame kõik naised kohustuslikule mehetestile ning vastavalt selle tulemusele steriliseerimine vale ja lohaka valiku teinud naise. Ma olen kindel, et kogenud riigimehe ja keskerakondlasena on dr. Vassiljev nimetatud testi tegemiseks planeerinud riigieelarvesse ka kopsaka riigilõivu. Tallinnas seatakse tõenäoliselt sisse ka spetsiaalne järelevalvet teostav Mupo eriosakond, kes vähemalt tallinlastel tõhusalt silma peal hoiab.

Samas võtmes jätkates soovitaksin steriliseerida hoopis mehi, kuna sigimisvõimetuks muudetud  mees ei saa  teistele naistele enam kahju teha. Steriliseeritud isane oleks heaks hoiatuseks, et näed, seal läheb vastutustundetu mees! Aga õige, riigieelarvesse planeeritud testirahad jääksid siis ju kesisemaks. Eriti arvestades tõika, et teatud vanusest ülespoole on naisi meestest ju enam.
Dr. Vassiljevi loogikat edasi arendades võiks ju steriliseerida ka vaesed inimesed, sest ilmselgelt on vaesus üks vastutustundetuse avaldumisvorm. Seega saaks inimesi steriliseerida veelgi lihtsamalt -  nende sissetulekute põhjal. 

Olen siiralt veendunud, et dr. Vassiljevi-sarnase inimese arvamuste pagasisse kuuluvad ka väited, et vägistamise ohvriks langenud naine oli a) sobimatult riietatud, b) provotseeris ise meest ja c) tegelikult soovis seda ise, aga nüüd – näe pirtsutab. Või et koduses peresuhtes vägivalla all kannatav naine ja laps ei saa mehest aru ja norivad ise kolakat. Milleks püüda midagi ennetada või tõsta teadlikkust, kui tegelikult saaks kõik need sellised sobimatult käituvad naised (loe: ohvrid) ju ka lihtsalt vangi panna või kuhugi sunnitööle saata.

Kui nüüd  tõsisemalt mõelda, siis on arusaamatu, kuidas üks Riigikogu liige endale säherdust „säravat“  sõnavõttu üldse lubada saab? Samas hakkab sellise avalduse  põhjal mulle palju arusaadavamaks muutuma riigikogulaste soov komisjonide helisalvestised kustutada. Jah, eilne oli avalik istung, kuid kui palju selliseid ideid liigub ja ringleb suletud uste taga? Millistel  „pärlitel“ on oht sealt avalikkuse ette sattuda? Tegelikult aga ei tohiks intelligentne inimene sellisel kujul alavääristada ja sildistada ei kedagi ega midagi isegi mitte oma mõtetes.

Loodetavasti ei toeta selliseid seisukohti meie valitute enamus. Ehk on vaid dr. Vassiljev sellise mõtteviisi esindajana see „viimane mohhikaanlane“.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Sinu arvamus on mulle oluline!